De langverwachte ondergang van Bobby Kotick, Διευθύνων Σύμβουλος van game titan Activision Blizzard

Ο Bobby Kotick, ο πιο υπερπληρωμένος Διευθύνων Σύμβουλος του κόσμου των τυχερών παιχνιδιών, βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό πυρκαγιά για διάφορες καταχρήσεις, όπως η σεξουαλική κακή συμπεριφορά, μέσα στην εταιρεία του. Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές, τα στελέχη και ακόμη και ο προϊστάμενος του Playstation Jim Ryan ζήτησαν την άμεση παραίτησή του. Αλλά είναι η Activision Blizzard πρόθυμη να σφαγιάσει το κοτόπουλο golden egg, αν αυτό θα σήμαινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αρχίσει να αποκαθιστά τη φήμη της;

Το 1991, ο Bobby Kotick έγινε διευθύνων σύμβουλος της Activision, μιας Αμερικανικής Εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών. Η Activision κατάφερε να αγοράσει πολλά άλλα στούντιο τυχερών παιχνιδιών μεταξύ 1997 και 2003, καθιστώντας ανταγωνιστικό παίκτη στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Το 2008, ο Kotick έκανε μια από τις πιο λαμπρές κινήσεις του συγχωνεύοντας με τον Blizzard, τον αξιόπιστο και διάσημο προγραμματιστή παιχνιδιών πίσω από παιχνίδια όπως το World of Warcraft και το Diablo. Για παράδειγμα, η Activision Blizzard έγινε μια μεγα-εταιρεία στον τομέα που, υπό την ηγεσία του Kotick, έθεσε ρεκόρ τρίμηνο μετά το ρεκόρ τρίμηνο.

Αλλά πίσω από τις σκηνές όλης αυτής της επιτυχίας, υπήρχε ένα άσχημο δράμα. Οι οπαδοί του “World of Warcraft” δεν ήθελαν να δουν την αγαπημένη τους Blizzard να συγχωνεύεται με την Activision. Αυτή η τελευταία εταιρεία παιχνιδιών θα ήταν πολύ πιο εμπορική και θα συμπιέσει όλο το πάθος και την ψυχή από το παιχνίδι για να ενισχύσει τα έσοδα της εταιρείας. Ο τρόπος Bobby Kotick της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αρκετοί βετεράνοι της Blizzard έφυγαν τα χρόνια μετά τη συγχώνευση. “Η εστίαση της εταιρείας είναι τώρα στην εμπορευματοποίηση των παιχνιδιών, χωρίς να κάνει καλά προϊόντα για την κοινότητα”, δήλωσε ένας ανώνυμος πρώην προγραμματιστής της Activision Blizzard στο site τυχερών παιχνιδιών Dexerto το 2019.

Αριθμός ρεκόρ απολύσεων μετά τον κύκλο εργασιών ρεκόρ
Εκείνοι που δεν εγκατέλειψαν επίσης δεν ανταμείφθηκαν για την πίστη τους. Αφού η Activision Blizzard κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων 7, 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, μισό δισεκατομμύριο περισσότερες από τις συνολικές πωλήσεις το 2017, Η Kotick αποφάσισε να βάλει 800 υπαλλήλους της Activision στο κατώφλι. Σε εκείνο το έτος, συνολικά 9.600 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα σε ολόκληρη τη δομή του gamegigant, ενώ ο Kotick ανακοίνωσε τα καλά νέα στους μετόχους.

Ένα χρόνο αργότερα, κατέστη σαφές ότι ο Kotick κατάφερε να εμπλουτίσει τον εαυτό του με την επιτυχία του στο Activision Blizzard. Έλαβε την αμφίβολη τιμή να είναι ο πιο υπερπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος στον αμερικανικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Το 2018, ο Kotick θα είχε κερδίσει 28, 6 εκατομμύρια δολάρια ή περίπου 306 φορές περισσότερο από τον μέσο εργαζόμενο στην εταιρεία του.

Μόνο φέτος ο Kotick συμφώνησε να μειώσει το μισθό του. Ο Αμερικανός ήταν αρχικά πρόθυμος να δωρίσει έως και το 50% του εισοδήματός του στην εταιρεία. Αργότερα, θα δωρίσει το 99, 9% του μισθού του μέχρι να επιτευχθούν νέοι στόχοι για το φύλο (περισσότερα για αυτό αργότερα). Ωστόσο, ο Kotick κατείχε σήμερα περιουσία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδόν όσο ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας του το 2017.

Απειλές θανάτου
Ωστόσο, ο Kotick παρέμεινε περισσότερο ή λιγότερο σταθερά στη σέλα όλα αυτά τα χρόνια, επειδή συνέχισε να εκτυπώνει χρήματα για τους μετόχους της Activision Blizzard. Οι μαζικές απολύσεις, η ερήμωση του δημιουργικού ταλέντου και η αποτρόπαια εταιρική κουλτούρα της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν ελήφθησαν υπόψη, καθώς δεν επηρέασαν ακόμη τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών της εταιρείας.

Αυτό τελικά άλλαξε αυτή την εβδομάδα. Η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα καταστροφικό κομμάτι ερευνητικής δημοσιογραφίας στον Bobby Kotick την τρίτη. Το αφεντικό της Activision Blizzard θα γνώριζε εδώ και χρόνια την υπερβολική σεξουαλική παρενόχληση που συμβαίνει στην εταιρεία του και, επιπλέον, έκανε πολύ λίγα για να σταματήσει αυτές τις πρακτικές.

Το Kotick θα ήταν ακόμη ενεργό μέρος του προβλήματος. Για παράδειγμα, θα απειλούσε να σκοτώσει μια γυναίκα υπάλληλο την οποία είχε παρενοχλήσει κάποτε. “Θα σας σκότωνα αν μπορούσα”, ο Kotick θα είχε πει στην εν λόγω γυναίκα στο τηλέφωνο. Λέγεται επίσης ότι απέκρυψε υποθέσεις βιασμού και άλλων εγκλημάτων εντός της εταιρείας από το Διοικητικό Συμβούλιο και μάλιστα προστατευμένους δράστες.

Η διοίκηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Kotick, αλλά για πόσο καιρό;
Οι υπάλληλοι της Activision Blizzard βγήκαν στους δρόμους της Καλιφόρνιας αυτή την εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για την κακοδιαχείριση του Kotick και ζήτησαν την παραίτησή του. “Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο Kotick από οποιονδήποτε υπάλληλο. Κανείς δεν βρίσκει αυτά τα άτομα (στο στρώμα διαχείρισης, Ed.) ευχάριστο”, είπε ένας υπάλληλος στο Wired.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας παιχνιδιών είχαν ήδη οργανώσει μια τέτοια “έξοδο” τον Ιούλιο, αφού έγιναν γνωστές αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικής κακομεταχείρισης εντός της εταιρείας. Ωστόσο, έλαβαν λίγο κοινό στο ανώτερο στρώμα της εταιρείας. Παρόλο που πολλά υποσχέθηκαν ο Kotick και οι φίλοι του (οι προαναφερθέντες στόχοι για το φύλο), λίγα επιτεύχθηκαν στην πράξη.

Αυτή τη φορά φαίνεται να πηγαίνει διαφορετικά, καθώς τα ακροβατικά του Kotick αρχίζουν επίσης να απειλούν τα κέρδη των μετόχων. Το μερίδιο της Activision Blizzard έχει ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 3, 8% τη στιγμή της γραφής. Σε ένα χρόνο, το απόθεμα είναι στο κόκκινο με 18 τοις εκατό.

Αρκετοί μεγάλοι υποστηρικτές και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ζητούν τώρα ανοιχτά να παραιτηθεί ο Kotick αμέσως. Βοηθούνται ακόμη και από το αφεντικό του PlayStation Jim Ryan, πιστός συνεργάτης της Activision Blizzard, που είπε ότι είναι “έκπληκτος που η εταιρεία απέτυχε να αντιμετωπίσει τη βαθιά ριζωμένη κουλτούρα διακρίσεων και παρενόχλησης.”

Ωστόσο, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Activision Blizzard συνεχίζει να υπερασπίζεται τον Kotick. Για παράδειγμα, δημοσίευσαν ένα δελτίο Τύπου την Τρίτη που λέει ότι” συνεχίζουν να στέκονται πίσω από την ηγεσία του Bobby Kotick”. Το αν η θέση αυτή θα είναι βιώσιμη τις επόμενες ημέρες είναι αμφίβολο.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *