Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, τα προϊόντα αυτά θα είναι σημαντικά πιο ακριβά το επόμενο έτος

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τελευταίων μηνών δεν το κρύβουν: η ζωή έχει γίνει πολύ πιο ακριβή. Στη χώρα μας, ο πληθωρισμός ήταν 4, 16% τον Οκτώβριο, ο υψηλότερος ρυθμός σε δεκατρία χρόνια. Σύμφωνα με μια έκθεση της UNCTAD, δεν πρέπει να ελπίζουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν σύντομα. Αντίθετα, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) αναμένουν ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 1,5% το επόμενο έτος.

Η τιμή αυξάνεται σε περισσότερο από 10 τοις εκατό
“Η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι η τρέχουσα απότομη αύξηση των ναύλων εμπορευματοκιβωτίων, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές εισαγωγής κατά 11% και τις τιμές καταναλωτή κατά 1, 5% από τώρα έως το 2023”, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την UNCTAD, οι τιμές αυτών των προϊόντων θα αυξηθούν ταχύτερα: ηλεκτρονικά, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα: αναμένεται αύξηση 11, 4% ;
Έπιπλα (και άλλη μεταποιητική βιομηχανία): αναμένεται αύξηση των τιμών κατά 10, 2%;
Υφάσματα, Είδη ένδυσης και δερμάτινα είδη: αναμένεται αύξηση 10, 2%;
Προϊόντα από καουτσούκ και πλαστικό: αναμένεται αύξηση των τιμών κατά 9, 4%;
Βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και φαρμακευτικά παρασκευάσματα: αναμένεται αύξηση των τιμών κατά 7, 5%;
Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: αναμένεται αύξηση των τιμών κατά 7, 5%;
Άλλα υλικά μεταφοράς: αναμένεται αύξηση των τιμών κατά 7,2%;
Μηχανοκίνητα οχήματα, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα: αναμένεται αύξηση 6, 9%;
Μεταλλικά προϊόντα( εξαιρουμένων των μηχανημάτων και του εξοπλισμού): αναμένεται αύξηση των τιμών κατά 6, 8%;
Μηχανήματα και εξοπλισμός: αναμένεται αύξηση των τιμών κατά 6, 4%.
Επιπτώσεις στις μικρότερες χώρες
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 1, 2% και στην Κίνα κατά 1, 4%, σύμφωνα με την έκθεση. Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι οι μικρότερες χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές θα δουν τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 7, 5%.

Ορισμένες εταιρείες επέλεξαν να μεταφέρουν μικρότερα προϊόντα αεροπορικώς λόγω του ταχέως αυξανόμενου κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων, αν και οι αεροπορικές μεταφορές είναι συνήθως ακριβότερες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση του κόστους μεταφοράς μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες. Η βιομηχανική παραγωγή, βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, θα μειωθεί κατά περισσότερο από 1% στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη και κατά 0,2% στην Κίνα εάν οι ναύλοι αυξηθούν κατά 10% και οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμείνουν διαταραγμένες, ανέφερε η έκθεση.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *