Γιατί τόσο λίγες εταιρείες χρεοκοπούν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού;

Τα ποσοστά πτώχευσης για τον μήνα Οκτώβριο επιβεβαιώνουν την τάση από την έναρξη της κρίσης του κοροναϊού. Σημαντικά λιγότερες εταιρείες χρεοκοπούν από πριν. Το κύμα πτώχευσης, το οποίο έχει ήδη προβλεφθεί επανειλημμένα, εξακολουθεί να απουσιάζει.

Αυτά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Statbel την Πέμπτη:

Τον Οκτώβριο του 2021, τα δικαστήρια της εταιρείας κατέγραψαν 664 πτωχεύσεις. Αυτό είναι 50 περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά 266 λιγότερο από τον Οκτώβριο του 2019.
Ή, τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των πτωχεύσεων ήταν περισσότερο από το ένα τέταρτο (-28, 6%) χαμηλότερος από τον precorona.
Σε ένα κανονικό έτος, το Βέλγιο έχει 9.000 έως 11.000 πτωχεύσεις. Αλλά μέχρι το 2020 υπήρχαν μόνο 7.203 και φέτος θα είμαστε φορολογικοί και κοινωνικοί
“Αρκετά κυβερνητικά μέτρα είχαν ελαφρυντικό αποτέλεσμα στον αριθμό των πτωχεύσεων που προφέρεται από τον Μάρτιο του 2020”, γράφει ο statbel σε συνοδευτική έκθεση. Η κυβέρνηση De Croo εισήγαγε τα αμορτισέρ για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού.

Τα χαμηλά ποσοστά πτώχευσης το 2020 οφείλονται κυρίως στα λεγόμενα μορατόρια. Οι διαδικασίες πτώχευσης ενώπιον των δικαστηρίων παγώθηκαν για να παράσχουν προσωρινό καταφύγιο για βιώσιμες επιχειρήσεις.

Αλλά αυτό δεν μπορεί πλέον να εξηγήσει τον χαμηλό αριθμό το 2021, επειδή το τελευταίο μορατόριουμ έληξε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τότε τι είναι; Η Statbel επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο του fiscus (FPS Finance) και του Εθνικού Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης (NSSO). Και οι δύο πιθανοί πιστωτές του κράτους φιλοξενούσαν και δεν εξέδωσαν κλήσεις για πτώχευση.

“Τόσο η χρηματοδότηση FPS όσο και η RSZ επέβαλαν de facto μορατόριουμ, επειδή οι εταιρείες δεν απέτυχαν
ως αποτέλεσμα των χρεών με τις φορολογικές αρχές ή την Κοινωνική Ασφάλιση. Το καθεστώς αυτό παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 για την ΕΣΣΟ, ενώ αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να ισχύει για τις φορολογικές αρχές”, εξηγεί η Statbel σε έκθεσή της.

Έγχυση
Τους επόμενους μήνες θα αναμένεται πόσο σοβαρή θα είναι η ΕΣΣΟ στο μέλλον εάν μια επιχείρηση συσσωρεύσει μεγάλες οφειλές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε κοινωνικές εισφορές.

Πολλές προβληματικές εταιρείες επιβιώνουν επίσης χάρη σε πολλά μέτρα στήριξης τόσο από το ομοσπονδιακό, περιφερειακό όσο και από τοπικό επίπεδο, επισημαίνει ο statbel. Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται επίσης στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες.

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για εξαιρέσεις, αλλά και για αναβολές και φιλικά σχέδια αποπληρωμής. Στις τελευταίες περιπτώσεις, οι εν λόγω εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν αργά ή γρήγορα. Εάν βυθιστούν μαζικά μέσα από τον πάγο, θα μπορούσαμε ακόμα να πάρουμε το τσουνάμι των πτωχεύσεων που έχει προβλεφθεί αρκετές φορές, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα.

Φιλικές λύσεις
Αλλά ακόμα κι αν εξαντληθούν τα χρήματα, υπάρχουν και άλλα σενάρια εκτός από την πτώχευση. Εξάλλου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαλάρωσε προσωρινά τους κανόνες για την πρόσβαση στη δικαστική αναδιοργάνωση και κατέστησε τη διαδικασία αυτή πιο ελκυστική μέσω φορολογικής απαλλαγής και κατάργησης της υποχρέωσης δημοσίευσης.

Όλα αυτά διευκολύνουν τη διακριτική διαπραγμάτευση και την επίτευξη φιλικού διακανονισμού μεταξύ της φτωχής εταιρείας και των πιστωτών της, για παράδειγμα με βραδύτερο ποσοστό αποπληρωμής.

Η απλοποιημένη πρόσβαση στο δικαστικό σύστημα θα συνεχιστεί μέχρι τις 16 Ιουλίου 2022. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι αυτό θα κρατήσει τον αριθμό των πτωχεύσεων υπό έλεγχο ακόμη και το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *