Βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο του Alzheimer που αντιστρέφει την απώλεια μνήμης

Ένα εμβόλιο κατά της νόσου του Alzheimer θα ήταν σχεδόν πραγματικότητα αφού οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει επιτυχείς δοκιμές σε ζώα. Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία κατάφεραν να αντιστρέψουν την απώλεια μνήμης σε ποντίκια και τώρα θέλουν να κινηθούν γρήγορα σε ανθρώπινες δοκιμές.

Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση ορισμένων πρωτεϊνών που ονομάζονται Β-αμυλοειδή στον εγκέφαλο. Αυτές οι πρωτεΐνες συσσωρεύονται σε άτομα με άνοια και εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων. Τα προηγούμενα φάρμακα για τη νόσο του Alzheimer αποσκοπούσαν επίσης στη μείωση του αριθμού των πρωτεϊνών, αλλά βρέθηκαν να έχουν μικρή επιτυχία στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τώρα ότι σε άτομα με άνοια, η πρωτεΐνη διπλώνει σε μια δομή που μοιάζει με τρίχα.

Ανθρώπινη κλινική δοκιμή
Ο καθηγητής Mark Carr, του Ινστιτούτου δομικής και Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Leicester, λέει ότι “αυτή η δομή δεν είχε δει ποτέ πριν σε β-αμυλοειδή.”

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η παρασκευή ενός αμυλοειδούς στο ίδιο σχήμα φουρκέτας πριν δοθεί ως εμβόλιο θα προκαλούσε το σώμα να παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση αυτής της συγκεκριμένης δομής. Όταν εγχύθηκε σε ποντίκια, το εμβόλιο πυροδότησε αντισώματα και βοήθησε στην αποκατάσταση της λειτουργίας των νευρώνων και στην πρόληψη του σχηματισμού β-αμυλοειδούς.

“Αν και η επιστήμη βρίσκεται σήμερα σε πρώιμο στάδιο, η επανάληψη αυτών των αποτελεσμάτων σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο”, δήλωσε ο καθηγητής Carr.

“Ανοίγει τη δυνατότητα όχι μόνο να θεραπεύσει τη νόσο του Alzheimer μόλις ανακαλυφθούν τα συμπτώματα, αλλά και να εμβολιαστεί ενδεχομένως κατά της νόσου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.”

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *